Odontologia se ocupă de tratarea leziunilor carioase ale dinților. Cu cât leziunea dintelui este descoperită mai devreme, cu atât şansele ca dintele sa rămână cât mai aproape de forma iniţială sunt mai mari.
Caria dentară distruge ţesuturile dure ale dintelui constituind prin complicaţiile sale, cea mai frecventă cauză de pierdere a dinţilor. Caria dentară este una dintre cele mai des întâlnite afecţiuni ale dinţilor temporari şi permanenţi, fiind cauzată de alimentaţia necorespunzătoare şi de igiena orală precară.
Caria poate fi uşor prevenită prin măsuri simple: alimentaţie echilibrată, igienă dentară corectă, sigilarea suprafeţelor dentare a dinţilor, controale regulate şi igienizare profesională însoţită de fluorizare.
În momentul în care smalţul dintelui este distrus şi leziunea carioasă a pătruns în dinte, principala metodă care restabilește integritatea dinților naturali este obturaţia direct fizionomică, numită şi plombă.
Obturaţiile provizorii – sunt folosite pentru temporizarea şi urmărirea evoluţiei unui tratament mai complex.
Obturaţiile definitive – au rolul de a sigila şi a proteja straturile dentare situate sub smalţ şi de a reda morfologia iniţială a dinţilor.