Profilaxia constă într-un set de proceduri simple şi rapide, ce au ca scop prevenirea şi detectarea afecțiunilor dentare incipiente, preîntâmpinând astfel apariţia complicaţiilor.

Procedurile de profilaxie:

  • Igiena orală – o igienă orală corectă presupune un periaj dentar regulat şi corect (minim de 2 ori pe zi), folosirea aţei dentare şi a apei de gură.
  • Detartrajul – procesul de îndepărtare a tartrului şi plăcii bacteriene folosind instrumente de mână sau aparate specifice de detartraj cu ultrasunete. Air-Flow este un sistem modern folosit pentru îndepărtarea depozitelor de tartru foarte fine şi a coloraţiilor de pe dinte, jet care pătrunde inclusiv în spaţiile interdentare redând astfel albul natural al dinţilor.
  • Sigilarea şanţurilor şi fosetelor – această metodă preîntâmpină stagnarea microbilor şi a plăcii dentare în şanţurile şi fosetele molarilor şi premolarilor prevenind astfel apariţia cariilor la acest nivel. Cel mai indicat este ca sigilarea să se efectueze pe molarii permanenți, în primul an după erupția lor completă pe arcadă, dar poate fi realizată dacă este nevoie și pe molarii temporari.
  • Fluorizarea dinţilor – fluorul este un mineral care ajută la întărirea smalţului, pe care îl face mai rezistent la acţiunea cariilor. Tratamentul este indicat să fie început cât mai devreme, fluorizarea dinţilor de lapte făcându-se la copii de peste 2 ani când trebuie evitate ”cariile de biberon”, cât şi în perioada de formare – erupţie a dinţilor permanenţi. Fluorizarea se realizează în cabinetul stomatologic pe dinţii temporari şi permanenţi de 2 – 3 ori pe an.

Leave a Reply

Call Now Button